Måneden før MÅNEDEN

“Før jul”
Julen sig nærmer med hastige skridt. Jeg er i gang med julegaveindkøbene og har faktisk et godt overblik, når jeg bruger mit skema “julegaveindkøb” (skemaet kan du finde – under skema her). Jeg planlægger, estimerer julebudget, undersøger priser, tjekker second hand markedet og sidst men ikke mindst, så har jeg en gavekonto. Hver måned indbetaler jeg 1200 kr til diverse gaver og julegaveindkøb. Beløbet er fordelt på, hvem vi er på gave med og til et bestemt beløb pr person. Vil vi så købe en dyre gave til børnene, må vi betale af egne lommepenge. 

Dog skal jeg hermed sige, at når jeg har to efterhånden halvstore drenge, der fint kan læse – skal jeg huske at lægge skemaet uden for deres rækkevidde. Den store har luret nogle af mine ideer til adventsgaverne. Heldigvis har jeg skrevet en masse ønsker og muligheder på, så han ikke har kunnet gætte, hvad der skal ske, og hvad han får i gave. Note til mig selv næste år – gem skemaet væk eller lad være med at skrive ønskerne op derpå. Jeg er i hus med halvdelen af julegaverne og glæder mig til at at få købt de sidste i den første uge af december.

Vores adventsgaver består af tøj, gavekort til online gaming og oplevelser. Blandt andet skal vi i biografen – for penge, som vi har sparet på en særlig familieoplevelseskonto. Vi skal også bowle lokalt, hvor det er billigst – også i forhold til transportpenge. Det er en betydelig post heroppe i det Nordjyske, hvor der er langt til mange ting. Bowlingturen koster 160 kr inklusiv skoleje. Faktisk synes jeg, at det er en genial ting at give oplevelser i adventsgave – det er noget, vi som familie ser frem til hvert år. Vores børn er efterhånden ret store, så en tur i Nisseskoven med varm kakao synes de ikke er så sjovt længere. Dog er der masser af billige aktiviteter, for eksempel julestuer og skøjtebaner, som ikke koster ret meget, og så har man mulighed for selv at medbringe noget at spise og drikke. Vi giver adventsgaver for maksimalt 150 kr pr. barn pr. søndag. For den pris er der mange muligheder oplevelser.

Småbeløb vokser sig store
I forhold til pakkespilsgaver, julearrangementer, julefrokoster, skolearrangementer med videre har vi i denne måned brugt næsten 1200 kr ekstra i forhold til julebudgettet. Det gør vi nu nok hvert år, men jeg har aldrig været opmærksom på det samlede beløb før, og det er en øjenåbner og en ret stor ekstra post. Og det er jo lige præcis der, hvor budgettet nemt kan stikke af over tid, uden at man har et overblik over det. Derfor jeg har lavet noter i julebudgettet, så jeg kan huske det næste år og medregne det. 

Voksenjulemøde anno 2021
For tredje år i træk har min mand og jeg holdt voksenjulemøde. Hvorfor så det? Og hvad går det ud på? 

I vores familie såvel som i så mange andre familier har vi vildt mange arrangementer, aftaler og fødselsdage i november og december. Vores kalender er allerede nu besat til 1. februar 2022. Skræmmende men samtidig også berigende. Det er en svær balancegang både at vælge til og fra. 

For at undgå misforståelser, diskussioner og skænderier i en presset tid bruger vi voksenjulemødet til:

  • At tale kalenderen igennem
  • Nå til enighed om, hvad vi vælger til og fra
  • Hvem gør hvad og hvilke ansvarsområder har vi hver især
  • Drøfter julegaveønsker og planlægger juleindkøb samt nethandel
  • Finder “huller” i kalenderen til tøffedage uden aftaler.
  • Forventningsafstemmer med hinanden.

Med vores voksenjulemøder har vi fået langt mere ro på julen hinanden imellem. Vi kan lettere bære over med hinanden og støtte hinanden på de dage, hvor vi er virkelig trætte og udbrændte. Ansvaret er fælles, ligeledes er vores beslutninger om “til- og fravalg”. Det kan virkelig anbefales inden juletiden.

Julemanden er gået og teenageren er på vej ind
Jeg kan godt mærke, at julen bliver anderledes i år. Sidste år var vores sidste med julemand. Vores yngste afslørede julemanden efter sit besøg og har fravalgt det i år. Vores ældste bliver tretten år i februar, og hans pubertet er i fremmarch for alvor. Udfordringen med de halvstore børn er også, at de begynder at danne sig en mening om forbrug, og nøjagtigt ved, hvad de ønsker sig. Jeg køber tøj second hand med de dyre mærker, som de ønsker. Men i forhold til julegaver, så ønsker børnene sig ikke legetøj længere – faktisk slet ikke. De ønsker sig nye mobiler, headset, online spil, tøj og andet gear. Det er en udfordring at finde meget af det second hand og en jungle om, hvorvidt det er noget, der kan holde. Dog har vores yngste fødselsdag og det ender nok med en brugt mountainbike. Så i år får vores børn næsten intet second hand. Ikke at det er et must. Men jeg er vild med, hvor godt det er både for pengepungen og miljøet. Til de mindre børn kan man finde det skønneste legetøj for få penge. 

Noget andet er også, at teenagere ikke tager til takke med legepladsen. Det kræver et lidt større trækplaster f.eks. cafebesøg eller andet. Det er også okay en gang imellem. Men der skal vi ikke hen herhjemme. Jeg sværger fortsat til gåture og hjemmebio samt masser af sejlads om sommeren. Det fungerer også godt og vores børn er vant til det og accepterer det også. Dog er det mærkværdigt, at man som forældre kan mærke dette skift. Men der er også sket noget positivt i den retning. Jeg har fået nogle at juleshoppe med. Børnene vil nu enormt gerne med ind til nye og tjekke nye ting ud og købe julegaver. Smadder hyggeligt. 

Takeaway-fælden på travle dage
Vi kender det alle sammen. Vi kommer sent hjem, skal hente og bringe børn til sport, lave mad, læse lektier, ordne vasketøj, madpakker med videre. Så er det nemt at falde i takeaway-fælden I hvert fald herhjemme! Men jeg vil ikke klatte mine penge op til dyre takeaway-løsninger og et madbudget, der stikker af og måske endda fordobler sig?

Vores madbudget er 4000 kr pr måned for en familie på 4 med to mellemstore børn. Vi har altså 750 kr pr uge plus resten til husholdning.

For at forebygge takeaway-fælden i travle perioder gør jeg blandt andet følgende:

  • Køber stort ind til hele ugen hver søndag og slik om fredagen.
  • Køber nemme løsninger på frost, når jeg handler ind til ugen f.eks. kylling og rodfritter.
  • For at få grøntsager nok køber jeg frosne grøntsager.
  • Gemmer alle rester og holder “reste-buffet-aftener”

Det gør, at jeg ikke “giver op” og vælger takeaway…og så kan jeg holde mig inden for vores madbudget.

Holdte benzinbudgettet?
Nej, det gjorde det slet ikke. Både fordi at vi har kørt ekstra i denne måned, da jeg blandt andet var til konference og kørte 850 km på én dag. Jeg havde afsat 1800 kr til benzin til hele måneden og har brugt 2200 kr på benzin. Næste måned har vi flere feriedage og skal køre mindre, men jeg sætter alligevel 2000 kr ind på vores benzinkonto. Brændstof og forsyningspriserne er fortsat stigende desværre. Dog har benzinen i denne uge været lavere. Lad os håbe, at det fortsætter. Jeg kunne i dag tanke for en 1 kr. mindre pr. liter end for to uger siden. 

Gode råd:
Planlæg og estimer dit julegavebudget (se mit skema “julegaveindkøb” under skemaer her). Gem skemaet og gense det året efter, så har du et realistisk budget at gå ud fra hvert år. 

  • Adventsgaver kan også bestå af billige oplevelser for eksempel julestue, Nisseskov eller skøjtebane med egen medbragt mad og drikke. 
  • Medregn alt i dit julebudget; mad til jul, pakkespilsgaver, diverse arrangementer, julegaver osv. På den måde har du et overblik over alt, hvad du skal bruge af penge i og op til jul.
  • Undersøg og overvej om nogle af de ønsker børnene har kan klares second hand til den halve pris. Børnene behøves ikke at få et bestemt beløb, hvis de får noget af det, de ønsker sig.
  • Undgå takeaway-fælden i den travle tid ved for eksempel at handle nem frostmad ind, gemme alle rester og købe stort ind én gang om ugen. 
  • Hav en særskilt konto til transportudgifter, så du har et overblik over, hvor mange penge denne post koster dig pr. måned. Det gør også, at du måske prioriterer din betalte transport. Dog er det svært i den kolde tid at tilvælge cykel, men det kan måske lade så gøre bare i weekenden for at spare lidt samlet set. 
DEL PÅ FACEBOOK
DEL PÅ TWITTER