Uendelige og vidunderlige oktober

Oktober måned har været en uendelig og vidunderlig størrelse med mange afslutninger og nye begyndelser i forhold til parforhold, økonomi, arbejde og fritid. En god cocktail, som har overvældet og beruset mig på flere måder.

Jeg ved næsten ikke, hvor jeg skal starte. Jo, med to gange bestået eksamen af duelighed (sejlerbevis). Så nu har vi begge duelighedsbevis. Kæmpe tjek på fritidssiden og som relativt nye sejlere. Vi har også haft fremtids- og statusmøde, udvidet med nye lokaler på arbejdet og prioriteret mere tid til gåture. 

Måneds-delmål
Jeg sætter hver eneste måned tre delmål. De behøves ikke kun at handle om økonomi, da balancen i den fysiske og mentale tilstand også har stor indflydelse på ens økonomi. I denne måned har jeg haft delmålene:

  • Hold hverdagsrutiner og skriv forbrug ned hver uge.
  • Mindst 3 gåture hver uge.
  • Hold 2 nattøjsdage.

Jeg har været god til at opretholde månedens delmål i denne måned. Det har været meget fokuseret omkring at komme “hjem” i mig selv og mine gode rutiner igen. Gode rutiner, der skaber tryghed og stabilitet både i forhold til økonomi og overskud.

Regne drømmen ud?
Vi havde i starten af måneden fremtids- og statusmøde omkring, hvor vi står i forhold til de drømme og mål vi har sat. Vi gør og har løbende forsøgt at “regne drømmen ud” både med et estimat omkring, hvad vores drøm koster i indkøb og løbende. Når vi gør status snakker vi også om, hvorvidt vi bor rette sted, om vi kan ændre i vores budget samt sætte små delmål undervejs. Vores store drøm er en stor sejlbåd, som vi skal sejle til Middelhavet i, hvor vi så skal bo på båden i lange perioder. Det er en drøm, som vi estimerer tager 10 år at realisere. Det kræver skarpe prioriteringer og ofre for at nå dertil f.eks. mindre rådighedsbeløb, færre lommepenge og mindre shopping, hvor det ikke kan lade sig gøre bare at bruge 2000 kr på tøj eller andet. Når vi har disse fremtids- og statusmøder skriver vi dato, brainstorms, ideer, delmål – altså “hvad så nu og hvem gør hvad” ned, så vi har dette at bringe i spil ved næste møde, så vi kan se, om vores planer er realistiske. F.eks. havde vi aftalt at lægge alt overskydende over på den separat opsparing. Dette kan vi se nu ikke fungerer optimalt – da vi ikke får det effektiviseret og i stedet har vi valgt at investere og sætte faste beløb ind på den separate opsparing. 

Fordeling af dine, mine og vores børnepenge
Oktober er et af de kvartal, hvor vi danskere modtager børnefamilieydelse/børnepenge. Børnepenge bruges meget forskelligt i hver enkelt familie. Jeg har flere gange på Instagram lavet Q&A om emnet, og børnepenge bruges fra børnetøj til gældsafvikling.

Hjemme hos os fordeles de også på forskellige opsparingskontoer; blandt andet til ferier, børnenes udgifter – herunder fritidsaktiviteter, lommepenge, tøj med videre, fælles oplevelser og vedligeholdskonto.

Min holdning er, at børnepenge skal bruges, hvor de gør mest gavn. Hvor er så det? Ja, det ved vi bedst selv. Er opvaskemaskinen i stykker – så brug børnepengene til en ny eller brugt, da det gavner hele familiens dagligdag ved at frigive mere tid til hinanden. Mangler børnene vintertøj så køb det. Jeg synes faktisk også at selve statens titel “børnefamilieydelse” passer rigtig godt i tråd med dette. Dog synes jeg, at det er vigtigt at “øremærke” og fordele børnepengene hver gang, de udbetales, da det tidligere for os i al fald “blot” gik i forbruget og ikke gav os noget, som vi kunne “huske”/havde værdi på den lange bane. 

Stigende forbrug
Forbrugsudgifter vil stige, varsles der i samtlige medier og af de fleste eksperter (se mit blogindlæg “Krystalkuglen viser stigende priser på forbrug”). Det kan vi især mærke på vores benzinforbrug og i kommende måned har jeg sat yderligere 300 kr til side. Vores benzinkonto er fremadrettet på 1800 kr hver måned. Vi har også undersøgt priser på vores varmekilde – træpille, som endnu ikke er stigende. Vores elforbrug forsøger vi at mindske. Vi har samtidig et el-abonnement, hvor vi har fast pris, hvilket betyder, at vores elregning ikke kan overstige et vis niveau, hvilket også giver ro omkring forbruget.

Til grin – i magasin?
Denne måned har også været særlig for mig, da jeg har medvirket i magasinet “Økonomista” af stifter og redaktør Mille Skjold Hansen. Blev jeg til grin? Nej, tværtimod jeg fik langt flere følgere og ros med på vejen. Jeg skrev ærligt omkring vores månedlige rådighedsbeløb. 

Winter is coming – styr på vintergarderoben

I denne måned har jeg også fået færdiggjort indkøb af vintertøjet. Jeg anvender et skema (“børnenes vintertøj”), for at skabe overblik og undgå at forkøbe mig med noget, børnene allerede har i forvejen. Desuden har jeg overtøj i lyn-bare-poser med navn på, så jeg hurtigt kan finde og få overblik over, hvad børnene stadig kan passe, og hvad de skal have nyt af. I år manglende mine børn relativt ret meget. Jeg køber både nyt – særligt sko men også second hand til mine børn. Jeg fik i år blandt andet en Tommy Hilfiger vinterjakke til 300 kr med fragt – nypris 1500 kr. 

Budget for vintertøj – til to børn på 9 og 12 år:
Estimeret beløb forinden indkøb: 3400 kr
Diverse tøj: 2670 kr
Vinterstøvler: 930 kr
Overtøj: 300 kr 
Brugte beløb: 3900 kr

Det vil sige, at jeg brugte 500 kr mere end, hvad havde estimeret budgettet til. Grunden til, at jeg laver et estimeret budget er for at have et cirkabeløb at gå med forinden indkøb, så det kan medregnes i børnepenge og månedsbudget. Faktisk er det første gang, at jeg overstiger mit budget ved indkøb af børnetøj, og det skyldes, at jeg ikke havde medregnet vinterstøvler til min store dreng, da han ikke ønskede. Dog var hans sneakers slidte, og så fandt jeg et par forede sneakers sat ned. 

Julen sig nærmer
Jeg glæder mig til kommende måned fordi, at jeg skal planlægge julen og påbegynde julegaveindkøb. Jeg har allerede været så småt i gang med at planlægge juleindkøbene og julebudgettet. Det hører I meget mere om i næste blogindlæg.

Gode råd:

  • Lav månedlige delmål for at vedblive at fokusere på det, du ønsker mere af og arbejder hårdt på.
  • Hold fremtids-og statusmøder omkring jeres drømme, ønsker, mål og delmål for at styrke vejen til at realisere dem. Husk, at skrive det ned, så det kan bringes i spil og evalueres på ved næste møde, så mål og delmål kan finjusteres og blive mest muligt realistiske. 
  • Børnepenge – det er vigtigt at “øremærke” og fordele børnepengene hver gang, de udbetales, så de får den værdi, som vi ønsker på den lange bane. 
  • Indkøb af børnetøj – lav en liste og gennemgå hele børnenes garderobe og søg muligheder i butikker såvel nyt som second hand. Så du har en plan og et overblik forinden indkøb, så du ikke forbruger for meget på disse indkøb, som kan være ret dyre særligt vintergarderoben. Jeg anvender et skema (“børnenes vintertøj”).
  • Der varsles stigende priser (er allerede igang) på forbrugsudgifter såsom varme, benzin/diesel og el. Undersøg dine abonnementer og læs i mit blogindlæg  (“Krystalkuglen viser stigende priser på forbrug”), hvilket overvejelser jeg har gjort mig.
DEL PÅ FACEBOOK
DEL PÅ TWITTER