Aktier – helvede eller paradis? How to get started.

Aktier, hvad er det for en størrelse? Er det et helvede eller paradis? 

Mange siger, at det er for risikabelt, og hvor man mister alle sine penge og går bankerot! Kan det nu være så slemt? Andre er over tid blevet økonomisk uafhængige af at investere i aktier. Hvorfor kan nogle det? Hvordan tør de? Hvorfor er andre så bange for aktier?

Jeg vidste intet om aktier i starten. Og nu er jeg hverken ekspert eller øvet aktionær. Jeg er begynder. Begyndt på aktie-eventyret. Jeg har truffet et aktivt valg om at prøve det af. Jeg har været aktionær i et års tid nu! Eller faktisk fandt jeg ud af, da jeg for tre år siden ryddede op i min økonomi og tog styringen, at jeg var aktionær i en tidligere bank, hvor jeg havde nogle enkelte aktier – faktisk primært obligationer, som stort set intet afkast gav. De er for længst solgt og investeret i mine aldersopsparing i banken. Endnu et aktivt valg. Hvorfor det med aktive valg? Fordi aktive valg er handlinger. Handlinger skaber resultater. Resultater skaber erfaringer. Erfaringer skaber og hænger sammen med disciplin. 

Min økonomiske rejse har lært mig, at jeg skal planlægge, være disciplineret og handle derudfra på en balanceret måde. Jeg skal ikke lade ideer og tanker blive i drømmen. Jeg skal udleve mine drømme og ikke først, når jeg bliver gammel. For hvem siger, at jeg bliver gammel? Jeg vil leve nu. Lige nu. I dag! Drøm og paradis hænger ofte sammen. Derfor sprang jeg også ud i aktie-eventyret. For her kan jeg skabe mere økonomisk frirum over tid. Altså som en passiv indkomst sideløbende med mit arbejde. Og jeg har ikke oplevet at gå ind i investeringsverdenen på noget tidspunkt har været et helvede. Jeg vil ikke gå og ærgre mig over ikke at have prøvet det eller være kommet i gang. Jeg klapper mig selv jævnligt på skulderen for at have taget springet. Turde gå med tankerne og drømme. Går aktierne op og ned. Ja, præcis som livet. Men nu påvirker jeg mit liv i den retning, som jeg ønsker. Det gør jeg dag for dag gennem planlægning, disciplin, handlinger på daglig basis.

Nå, hvordan kom jeg i gang? Det gjorde jeg over tid! En proces havde jeg brug for. Fordi sådan er jeg som menneske. Ikke fordi, jeg ikke handlede. Jeg planlagde over tid. Disciplinen gav pote.

Her er, hvad jeg gjorde mig af overvejelser og tiltag forinden, jeg startede! Samt hvordan jeg kom igang:

 1. Jeg brugte det første år på at få styr på min økonomi på alle ledder og kanter. Både madbudgettet, lån, uforudsete udgifter, tøj, faste udgifter osv. Virkelig grundigt, så jeg havde det fulde overblik over, hvad jeg havde i rest til “sjov og ballade” altså forbrug og opsparing men også at investere for hver måned. En af mine kæpheste og særdeles gode erfaringer er at dele mine penge ud i alle tænkelige kontoer til diverse udgifter især til mad, transport, faste udgifter og uforudsete udgifter.
 2. Jeg søgte information diverse steder på nettet; Instagram, blogs og lånte et hav af bøger på biblioteket. Jeg hørte podcasts. Jeg lærte nogle ord og begreber. Jeg fandt ud af, hvordan jeg vil starte ud fra, hvem jeg er.
 3. Jeg tog kontakt til min bank og drøftede investeringer med en rådgiver. Jeg beregnede her min risikovillighed – stor eller lille. Alle banker har sådan en beregner og har diverse investeringsmuligheder. Men der er også masser af investeringsfonde og enkelt aktier. Jeg tænkte mig igen om. Jeg valgte at starte med at investere min aldersopsparing i banken med moderat (middel) risiko. Så oprettede jeg en aktiekonto i banken med en fast overførsel om måneden faktisk kun 100 kr. Denne aktiekonto valgte jeg høj risiko på – sådan for at se, hvordan det ville gå. Det var i starten af 2020, så corona knækkede aktiekursen brat. Dog kom den sig hurtigt igen. Jeg investerede altså som en start kun 100 kr om måneden. Da jeg vil understrege, at du aldrig skal investere i penge, som du ikke har råd til at miste. Du skal se det som en langsigtet investering/opsparing. Efterfølgende holdte jeg øje med min aktie-sparekonto og blev ved med at følge med i nyheder og podcasts om investeringer.
 4. Jeg ventede et halvt års tid. Derefter turde jeg at gå yderligere i gang med at investere. Både i børnenes børneopsparinger og med høj risiko på min aldersopsparing. Og hvorfor turde jeg det? Fordi jeg kunne se, at mine penge voksede langsomt. Derefter købte jeg enkeltaktier i en digital investeringsplatform. Også hvor jeg bestemmer, beløbsstørrelse og hvilke aktier, jeg vil købe. 
 5. Hvor er jeg så nu? Jeg køber aktier, når jeg har råd og lyst til det! Når jeg ser en tendens – altså måske et brand, som jeg tror på. Det kan også være en virksomhed, som jeg gerne vil støtte til at blive større. For det at købe aktier betyder at købe en bid at en virksomhed. 

Nu er jeg igang. Jeg har udvalgt og købt en god en bog, som jeg kan slå op i igen og igen. Jeg vil gerne give mine varmeste anbefalinger til Pernille Wahlgren og Jane Bækgaard og bogen “Investér i livet – Køb aktier og bliv (rig) fri”. Jeg så også tv-programmet på DR1 “Ud af hamsterhjulet” samt “Alle kan blive millionær”. Jeg bruger også meget podcasts, hvor jeg ugentligt lytter til DR’s “Følg pengene” og mange andre. Jeg følger også min banks samt investeringsplatform. På min investeringsplatform er der også en “Børs-skole”, hvor man lære om begreber og at forstå investeringsverdenen.

Hvad kræver det?

 • Det kræver, at du har overblik over din økonomi
 • Det kræver, at har penge, som du kan “tåle” at miste.
 • At du ser det som en langsigtet investering.
 • Interesse i dine penge og at du følger med i samfundet og økonomi – især, hvis du investerer i enkeltaktier.
 • Ikke har for mange gældsposter – så prioriter dem først og vent med at investere.

Hvordan finder du så ud af om det er noget for dig?

Hvad siger din mavefornemmelse? Stol på den! Jeg vil sige JA. Aktier er for alle – og der er aktier til alle. Se det som at købe dig ind i en virksomhed. Hvilke virksomheder ønsker du at støtte? Hvad og hvem tror du på i fremtiden? Det kræver, at du har is i maven på både op og nedture og ser på det samlede årlige afkast og udbytte. 

5 hurtige tips:

 • Vigtigt – lad være med at gå all-in – specielt i starten! Du skal ikke satse hele din opsparing på aktier kun det din økonomi tåler.
 • Husk at sprede dine investeringer ud – altså ikke alle penge på et bræt. Lav en bred portefølje. Jeg vil foreslå, at du starter med at oprette en aktiekonto, hvor banken eller investeringsfonden laver spredningen. Så kan du i starten følge med på sidelinjen og bygge din viden og erfaring op.
 • Se dine investeringer som langsigtede.
 • Falder aktierne så lad være med at sælge. Du skal jo ikke bruge pengene før om mange år!
 • Lad være med at købe de meste smarte, dyre og kendte. De mindre og billigere kan også give gode afkast.

Hvad skal man investere i? I det man tror på. Husk at sprede porteføljen ud. Jeg ser det som, at jeg er med til at skabe verden i vores fremtid. Dog investerer jeg samtidig bredt og er en del af en fond ved siden af enkeltaktier. Jeg tror på bæredygtigheden, som også er tendensen. Jeg lever minimalistisk og bæredygtigt. Jeg spiser overvejende økologisk og køber meget second hand. Derfor investerer jeg også ud fra mit eget værdigrundlag. 

Hvordan opretter jeg mig?

Rådfør dig med din bank eller en investeringsfond. I banken opretter du dig sammen med rådgiver eller via deres “robot”-vejleder via nettet. Andre investeringsfonde oprettes, som når man handler over nettet med nemid med videre.

Aktier – helvede eller paradis? Investeringer er en usikkert men behøver ikke at være farligt. Jeg er i gang med at skabe mit eget paradis – jeg håber, at det bliver til en palmeø med hængekøje, et sommerhus, en rejse til Maldiverne. Mine drømme får ben at gå på og vokser dag for dag. Indtil videre har aktie-eventyret været en positiv rejse, og jeg vil til hver en tid anbefale det til alle. 

Held og lykke og husk at dine drømme.

DEL PÅ FACEBOOK
DEL PÅ TWITTER