Dagbog Juli 2021

Tager Pippi stadig til udlandet?
Jeg har altid haft en “udlængsel” måske nærmere en rastløs søgen. En søgen på en forandring og en stor eventyrlyst på livet generelt. Både i forhold til uddannelse, livserfaring, relationer, og udfordringer som en indre Pippi, der banker på. Hende er jeg med tiden blevet stolt af. For få år tilbage handlede det nok mere om at opnå og begejstre mest muligt. Ikke nødvendigvis andre, men især mig selv. 

I går så jeg en flyvemaskine på himlen. Hvor skulle den hen? Til Storbritannien? Eller måske Middelhavet? Før ville synet af en flyvemaskine betyde en kriblende udlængsel og også misundelse. I går var følelsen en anden. Jeg følte en ro. Ikke en rastløshed – en tilfredshed. Jeg hastede ikke ind og så på rejser til Middelhavet. Jeg tog ikke flyvemaskinen. Jeg blev, hvor jeg var og var ganske godt tilfreds, stolt og taknemmelig over mit liv lige nu. En følelse, som jeg aldrig har haft før på samme måde. Jeg sad på min sejlbåd, nød udsigten og med en stolthed af, hvor jeg står i dag. Ikke på grund af en lottokupon men af eget hårdt arbejde med de penge, jeg nu engang tjener. 

Pippi oplever og drager nu på eventyr i danske farvande og nøjes med 1 af de 7 verdenshave. Eventyrlysten er ikke forsvundet – den er genvundet i det danske! Ja, det lyder som ren kliché og meget flødeagtig-klima-spirit-korrekt. So be it! Det føles fantastisk og jeg har selv skabt det lige omkring, hvor vi bor. 

Hvad er bremselængden når man kører med 110 i timen?
Juli lå ud med, at de første 14 dage var nærmest non stop work. Både i weekender og hverdage. Samtidig med en sideløbende to-do liste inden afrejse og ferie. Det føltes som at løbe et marathon. Jeg måtte fokusere på én dag ad gangen og én opgave til klargøring af ferien af gangen efter endt arbejdsdag. Op til ferien blev vores afrejsedato ændret til ét døgn tidligere end planlagt, og vi knoklede for at nå det hele. Hvem vander blomster og passer hus? Hvem passer katten? Klippe hæk. Gøre rent. Sent fri. Tusind opkald. Tøjvask. Slå græs. Pakke. Tøjvask. Hvem gør hvad? Hvad mangler vi? Bagning i lange baner. Tøjvask. De fleste af jer kender rumlen.

For at bevare overblikket og huske det hele anvendte jeg mit ferieplanlægningsskema. Så kunne jeg vinge af og skrive lidt ekstra på pakkelisten hver dag. Jeg begynder altid 14 dage før afrejse, så jeg stille og roligt kan gå reflektere over det hele til ferien.

Vi nåede det hele og afrejste en dag før. Vores sommerferie foregår i år på vores sejlbåd med 14 dages sejlads og oplevelser i Limfjorden. Efter to dages tryk på bremsen begynder den indvendige ro at melde sig, hvor vi er gået fra 110 kilometer i timen til et roligt tempo, hvor vi ikke har en tidsplan udover slutdatoen for sommerferien.

Første eller sidste gang på sommertogt i sejlbåd?
Sommerferien var fuldstændig outstanding. Vi har oplevet meget mere end, vi overhovedet kunne tænke os til. Vi har flyttet grænser og fået masser af ny sejlerfaring. Vi har erfaret, at vi som familie sagtens kan være så tæt sammen så længe og samtidig leve ret simpelt. Vi har haft besøgende undervejs herunder også gaster (tre af drengenes kammerater) i otte af de tretten dage. Vi har badet, stået på paddleboard, gået ture, klatret, været i waterpark, læst bøger, malet og en masse andet. Vi har virkelig fungeret som en familie. Hvilket jeg er meget forbløffet over, da vi lever sammen på en sejlbåd på cirka ti kvadratmeter og med vand hele vejen rundt. Samtidig har vi lavet mad på to blus, til op til seks mennesker af gangen og måttet tage bade på tre minutter hver. Vi har sejlet i tæt tåge, høj solskin, havblik, halvanden meter bølger, regnvejr og blæst. Jeg er imponeret af min mands og mit samarbejde og børnenes tilpasningsevne. 

Det er bestemt ikke sidste gang, at vi skal på sommertogt i båden. Vi har fået blod på tanden til flere eventyr på vandet. Vi har erfaret, at vi som familie næste år ikke skal have vores hund med, da den bliver for stresset over alle de skiftende havne. Heldigvis kom nogle gode venner os til udsætning og passede hunden i de sidste fem døgn af turen. Vi har også erfaret, at vi skal afsætte flere penge til mad især, når vi har så mange forskellige gaster med på fuld forplejning. Vi har også erfaret, at vi har brug for flere dage alene som familie for at restituere og opleve på egen hånd i vores firkløver, da vi alle fire “lader batterierne op” alene. 

Holdte mit sommerferiebudget?
Nej ikke helt. Det havde jeg nok heller ikke forventet fuldt ud.

Men det var for os stadig en billig sommerferie. Før (for tre år tilbage) har vi rejst til udlandet og brugt omkring 28.000kr årligt på sommerferie plus det løse i hovedferien.

Vores sommerferiebudget endte således:

Mad: 5.179 KR
Transport: 264 KR
Overnatning: 1.957 KR
Snoller og is: 717 KR
Seværdigheder: 85 KR
Sommerferiepenge børn: 400 KR
Andet (diverse, bl.a. tøj, bøger, paddleboard mm.): 2.376 KR

Estimeret: 8.400 KR
Aktuelle: 10.978 KR

Jeg fortryder ikke en krone af de penge, vi har brugt over det estimerede beløb. Vi har oplevet så meget sammen som familie. Vi har fundet ud af, at vi kan bo så tæt sammen, cruise på vandet og leve egentlig meget simpelt og alligevel få det optimale ud af ferie, samvær og oplevelser. 

En stolt mor, hustru og 1. styrmand melder klar til næste tur.

Månedens generelle økonomi
Al planlægning omkring sommerferie og økonomi tager tid, men det giver mig en kæmpe ro i det daglige og alt færre bekymringer, da jeg kender månedens udgifter, arrangementer, forbrug og så videre.

Jeg har virkelig prøvet at sætte mig ind i at skulle på sejlerferie med børnene ved at undersøge og læse om andres erfaringer og de forskellige havne. Desuden givet børnene medbestemmelse af, hvor turen gik hen. Blandt andet ønskede børnene flere overnatninger samme sted af flere omgange, hvilket vi indfriende og gav en ro for os som forældre. Jeg synes stadig, at det kan være svært at indfri børnenes ønsker og samtidig prioritere økonomien. Dog har jeg erfaret, at lytter jeg til børnenes ønsker, så kan de let indfries så længe, at der er vand indkluderet, hvilket jo har været omdrejningspunktet på vores sommerferie. Børnene har ikke krævet vilde forlystelser eller dyre restaurantbesøg. De har faktisk mere krævet nærvær og tilstedeværelse i nuet. Vores største sommerferie-hits var paddleboard og waterpark. Paddleboardet havde vi med og waterparken har gratis på nær et sted, hvor en dagsbillet kostede 50 kr pr. barn.

Jeg skal i kommende måned have mere fokus på madbudgettet igen. Det har været svært i juli både på grund af sommerferie men også det store arbejdspres op til sommerferien, hvilket resulterede i mange hurtige løsninger. 

I kommende måned skal jeg også fokusere på skolestart, som er den 9. august for vores to drenge. Dette har jeg også et skema til, så jeg ikke forkøber mig i ting, som vi allerede har og fungerer i forvejen. Desuden er der også kun en måned til at det officielt er efterår. I hvert fald kalendermæssigt, hvor jeg også skal have tjekket op på børnenes vintergarderober. Allerede nu har jeg købt nyt tøj til dem begge, som går i “vintertøjs-puljen” til et beløb af 1420 kr for to hættetrøjer, seks par strømper, fire par bukser og fire par t-shirts tilsammen. Jeg ved, at især vores yngste dreng kommer til at mangle vintertøj. Mit princip er igen at anvende et skema og gennemgå deres nuværende garderober og samtidig holde et budget, som i forvejen er sparet op. Til alle børnenes forskellige udgifter har vi flere kontoer. En til lommepenge, konfirmation, tøj og sport samt desuden børne- og børnebørnsopsparinger. Når vi får børnepenge sættes minimum 2500 kr ind til udgifter på tøj og sport samt derudover 500 kr fast hver måned. Desuden sætter vi 1700 kr til de andre opsparinger. Ved siden af det betaler vi indtil videre deres mobilregninger. 

Nu vil jeg i første omgang nyde kommende sidste sommermåned i fulde drag og lade efteråret vente lidt endnu. 

Gode råd

  • Forbered ferien i god tid. Du kan med fordel anvende mit ferieplanlægningsskema, som du finder på min website. Gem til næste år så du har noget at sammenligne med og vende tilbage til, så du på den måde også opnår et mere realistisk billede af, hvad sommerferien kommer til at koste. 
  • Lav en god buffer til sommerferien, så der er ekstra plads til at gøre lidt ekstra.
  • Spar op til ferien hver måned hele året, så du ikke pludselig skal finde voldsomt mange ekstra penge.
  • Har du store børn, så tag dem med på råd og en lytter i forhold at forventningsafstemme sommerferieønsker. Min erfaring er, at børnene mere kræver nærvær og tilstedeværelse over vilde forlystelser.
  • Opret forskellige kontoer til børnenes forskellige udgifter; både til tøj, sport, konfirmation og så videre, så du kan tage penge herfra. På den måde har du også et overblik over, hvad du bruger af penge til forskellige poster. Samtidig står du ikke og mangler penge til en ny jakke eller sko, som er gået i stykker dagen inden en ekskursion med skolen eller sidst på måneden. 
DEL PÅ FACEBOOK
DEL PÅ TWITTER