Dagbog Marts 2021

Sikke en lang måned. Både i forhold til pengepungen og ikke mindst tidsmæssigt. Der er sket meget i denne måned. Det hele er så vildt og overvældende lige nu.

Måneden har budt på utroligt mange vilde beslutninger, og vi har lavet et kæmpe indhug i vores opsparing. Det er som, at vi stadig rider på bølgen fra februar, som også var vild på mange måder.

Arbejdsmæssigt er jeg nu også igen mere ude blandt kunder. Det føles fantastisk. Det er som om, at der er en spirende optimisme omkring covid19 situationen. Især også nu hvor regeringen har fremlagt en langsom genåbningsplan. Det bliver skønt at kunne se venner og bekendte igen. Holde en god fest og få en ordentlig brandert på i godt selskab. Jeg synes faktisk, at jeg mærker optimismen flere steder, hvor jeg kommer i dagligdagen.

Nok om forår og optimisme. Også vigtigt og nu tilbage til pengene. 

Årsopgørelsen fra 2020 er kommet og for første gang siden, at vi lagde økonomien om, skal vi have penge tilbage i skat. YES! Endelig er det lykkedes mig at få styr på skattekortet. Jeg er på ingen måned skatteekspert. Langt fra! Jeg har dog opnået det overordnede overblik omkring at tilrette det. Det fik jeg efter, at jeg forrige år bookede en samtale med en medarbejder fra skat, hvor jeg fik en god vejledning. Det kan jeg varmt anbefale. Skattepengene skal gå til forskellige ting. Blandt andet en ny mobil til mig. Den jeg har “lever på lånt tid”. Vi skal også have bådudstyr og resten kommer på opsparingerne.

I februar havde jeg egentlig tænkt, at marts skulle være 100 procent en “online-måned”, hvor også madpengene var elektroniske. Jeg kunne mærke, da marts stod for døren, at det turde jeg ikke, da jeg vidste, at denne måned ville blive dyr og vild på flere måder. Det valg er jeg glad for. Jeg bibeholdt vores “kontant-system” med kuverter til mad på ugebasis, som jeg plejer at gøre det. For jeg ved, at det fungerer og det får mig til at prioritere mere, når jeg står med pengene visuelt i hånden. Min erfaring er, at når vi har travlt, så bruger vi ofte også flere penge, og jeg vidste, at det også ville ske med madbudgettet, hvis jeg ikke beholdte “kontant-systemet”. Og det holdt! Både at have “hånd i hanke” med madbudgettet kontant men også at travlhed og store beslutninger gav øget forbrug. Og på den måde oplevede jeg også en ro i at vide det basale såsom mad, benzin, børnetøj osv. var der styr på med alle de nye ting, der sker omkring os. Det gav en kæmpe ro.

Oh shit! Vi har brugt mange penge i denne måned. Faktisk omkring 100.000kr, når alt kommer til alt. Sindssygt! Jeg har tidligere oplevet, at det stak af med forbruget. Denne gang er det noget andet. Det er velovervejede valg med opsparede penge. Ja, vi har fucking købt en sejlbåd. En kæmpe stor beslutning og drøm. Jeg niver mig stadig i armen, når jeg siger det højt. Det er så uvirkeligt. Vores største drøm er gået i opfyldelse, og i påsken skal vi begynde at udleve den (jeg har lavet et andet blogindlæg om køb af sejlbåd, hvor du kan læse meget mere herom).

Som danskere har vi også fået mulighed for at søge om de sidste to ugers indefrosne feriemidler. Herhjemme har vi valgt at få dem udbetalt af flere årsager. Både for at øge vores opsparinger og fordi, at jeg ved, at jeg kan investere vores penge bedre på anden vis og på den måde, vi ønsker det hver især. Vores risikovillighed er nemlig langt fra ens. Desuden har vi også pensionsordninger og private opsparinger ved siden af til vores alderdom, hvilket også var med til at vælge udbetalingen af de indefrosne feriemidler.

Vores måned har også budt på weekendtur med familien, hvor vi var så heldige, at alt blev betalt af svigermor og svigerfar. Dejligt at hive stikket ud endnu engang og være sammen. 

Kommende måned byder blandt andet på påsken, der står for døren og rammer den 1. april. Vi skal endnu engang skal på tur, denne gang påsketogt. Et af mine kommende delmål for april måned skal være at være kreativ omkring indkøb og madlavning, så vi ikke køber take-away ved hvert aftensmåltid, og madbudgettet stikker helt af. Det er jeg meget opmærksom på, da jeg ved, at det er her, at det hurtigt kommer til at stikke af for os, da det var tilfældet tidligere. Planen at lave så meget mad som muligt hjemmefra forinden til alle vores kommende sejleventyrer. Mine to andre delmål for april er at have minimum to dage hver uge, hvor jeg ikke bruger dankortet samt at få haven gjort forårsklar. 

Gode råd:

  • Hvis du er helt grøn i at tilrette års- og forskudsopgørelse, så er mit råd at booke en tid hos skat til en telefonisk samtale. De er inde i alle regler. Så bliver du ikke forvirret, som hvis du spørger din moster trut, som alligevel ikke er inde i det.
  • Hold dig til basics, og det du ved virker, når du i perioder oplever megen forandring omkring dig. Det holder dig til planen og giver økonomisk tryghed i den periode på alle de planer, der er mulige. 
  • Opnåelse af mål! Et af de første mål jeg opnåede var en forlænget weekend med familien. Nu har vi opnået at spare op til en sejlbåd. Det kan lykkedes. Det handler om at tage det første skridt og gå med drømmen. Så se det som langsigtede drømme og mål. Mit råd er at have store og små drømme og mål. Så du oplever at have succes og lykkedes flest mulige gange, da det giver selvtillid og blod på tanden til at fortsætte. Man kan finde penge til opsparing alle egne, hvis man ser sig omkring. Tro mig.
  • Skal/skal ikke få de indefrosne feriepenge udbetalt. Der er både for og imod. På siden www.raadtilpenge.dk kan du læse mere om det. Dog vil jeg sige, at det er en individuel beslutning og flere faktorer spiller ind blandt andet pensionsforhold, daglig økonomi og gæld. De fleste vælger at få dem udbetalt inklusiv min mand og jeg. Det er ikke ensbetydende med, at det er det eneste rigtige. Dobbelttjek din økonomi og se ud i fremtiden – altså hvordan ser din alderdom ud økonomisk. Det kan du hurtigt få et overblik over på www.pensionsinfo.dk 
  • Madbudgettet. Min anbefaling er at have en separat madkonto. Jeg hæver hver måned pengene, lægger dem i uge-kuverter både til mad og husholdning. Det giver mig overblik og med en sikring om at have fordelt penge til hele måneden, så vi ikke står den 15. uden en krone på lommen. Desuden handler jeg stort ind hver søndag og en lille smule hver fredag. På den måde bliver jeg ikke fristet. Har vi uger med megen travlhed bestiller jeg varer online. Dog er det sjældent, da kontanter giver mig det bedste overblik. 
  • App over dit forbrug. Det er en kæmpe hjælp og hey, den lyver ikke. Det giver dig et super hurtigt og godt overblik over dit forbrug både på uge-, måneds- og årsbasis. Mange af dem har forskellige statistikker indbygget. Jeg bruger Nordea Wallet, som jeg er meget glad for. De fleste banker har deres egne forskellige apps til formålet. Jeg kan anbefale at prøve det af.

 

Rigtig glædelig påske…

DEL PÅ FACEBOOK
DEL PÅ TWITTER