Lommepenge – Heaven or Hell?

Min familie er med tiden endt i “heaven” det meste af tiden efter en masse forskellige prøvelser.

Vi ønsker at lære vores børn, at i fællesskabet kan vi meget mere. Det indbefatter at deltage i fælles arrangementer og opgaver i hjemmet, hvor alle uanset alder bærer et ansvar. 

Familiemøder og fælles rengøring
Hver søndag har vi fælles rengøring og familiemøde. Børnene tjener ikke lommepenge på pligter denne dag. Familiemødet bruges til lære vores børn om demokrati, ugeplanlægning, spilletid, en snak om penge, prioriteringer, kunne sige til og fra, komme med forslag til madplan, pligter, lommepenge, tale sammen, være nærværende og lyttende i et trygt forum. På familiemødet kan børnene også argumentere for beløb og komme med forslag til de forskellige pligter, som de kan tjene lommepenge på. Mødet er ikke et marathon. Det varer fra 10 min. til 30 minutter hver søndag, når vi har spist.

Hvad kan de så tjene lommepenge ved?
– Tørre borde af
– Støvsuge
– Fodre hund og kat
– Gå ud med skrald 
– Gå tur med hunden
– Tømme opvasker osv.

Hvad hvis de ikke laver pligter?
Så tjener de ingen lommepenge!
Vi har prøvet med faste pligter og faste lommepenge på uge og månedsbasis. Det resulterede for os i, at de ikke gjorde nogen indsats og ventede bare på at indkassere lommepengene. Vi ønsker, at de skal lære, at pengene kommer ud fra en rimelig og alderssvarende indsats, som børnene selv har bidraget til. 

Daglige pligter
Vores børn har desuden daglige pligter efter skole, hvor de reder senge, går ud med skrald, tørre borde af og tømmer opvaskemaskinen. Alt sammen noget, som de tjener penge på, hvis de krydser af på deres skemaer.

Hvordan holder I regnskab og udbetaler pengene?
Børnene har hver deres lommepenge-skema, hvor de krydser af hver gang, de har lavet en pligt. Når måneden er omme regner vi det sammen i fællesskab og pengene bliver indsat på hver deres juniorkonto. 

Vi betaler for deres tøj, sko, sport og mobil. Vil de købe andet gear f.eks. onlinespil og lego, så betaler de selv. 

Fungerer det så i praksis?
Det tog noget indkøring – især i at vi som forældre skulle stå fast, når børnene gav udtryk for, at de var utilfredse med at skulle lave pligter for at tjene lommepenge. Vi startede med at udbetale hver uge, hvilket resulterede i pengene blev klattet væk, og jeg følte hele tiden at jeg skulle udbetale lommepenge. Der er mere ro omkring lommepenge for både børn og voksne, når det kører på månedsbasis. Lige nu fungerer det super godt. De holder selv regnskab og har fundet ud af, at det kræver en indsats. Derudover sætter de løbende små delmål f.eks. at spare op til et spil, hvor de også har tilhørende hver deres skema. 

Tal om penge!
Desuden er det noget af vigtigste for os at tale om penge i børnehøjde. Noget, som jeg til tider manglede som barn og meget gerne vil give videre til mine børn. Vi viser også vores børn deres kontis og børneopsparinger, hvis de spørger. Vi laver “minibudget”/regnestykker sammen med dem omkring, det de ønsker at spare op til. Spørger de ind til vores økonomi eller et af mine skemaer, så medinddrages børnene også her i børnehøjde. 

Mit skema til lommepenge og en række andre, kan I finde gratis her på min website under skemaer.

DEL PÅ FACEBOOK
DEL PÅ TWITTER