Dagbog januar 2021

Årets første måned er gået. En mærkeligt start på året. Som en dyne lægger Corona over os. Butikker, skole, klubber, cafeer, biografer, biblioteker, svømmehaller, ja alt er næsten lukket ned igen igen. Vaccinen er kommet. Året står på en måde stille. Det er som om, at verden sover på den ene side og alligevel ikke på den anden side. Meget mærkeligt, meget mærkeligt. Men som Pippi sagde det; “det har jeg aldrig prøvet før. Så det kan jeg sikkert godt”. Og det kan vi. Livet går videre. Ganske godt endda. Set ud fra et økonomisk og privat perspektiv set ud fra familien Tylak Rodkjær.

Aldrig har vi stået stærkere økonomisk. Det er en kæmpe milepæl. Jeg er så helt igennem stolt ind til benet. Jeg fortsætter dagbogen. Den giver mening på flere måder. Både for at holde kontinuiteten og regelmæssigheden, som Emma Gad ville have sagt det… Men det virker…at gentage og gøre det igen. Rutinen baner ligesom vejen til succes og ikke mindst disciplinen. To egenskaber jeg bærer ganske fornuftigt.

Vores samlede opsparede midler ved start januar 2021 var omkring 83.000 kr samlet. Det føles fuldstændigt uvirkeligt. Den er god nok det er vores penge! 

I januar har jeg gennemgået al økonomi fra ende til anden. Jeg har fulgt min “to do årligt” samt tjekket op i notes. Jeg høster virkelig af alt, hvad jeg har lavet i 2020. Tak for mig! 

Jeg er for første gang foran med skat og har faktisk tilrettet min forskudsopgørelse! First time ever. Det føles dejligt. Nu håber jeg bare, at det passer. Hvilket jeg i forhold til skat er meget spændt på, da jeg sidste og tilrettede drastisk i vores skattemapper, da vi i mange år i træk havde betalt restskat. Det finder vi snart ud af.

I marts eller kan man ansøge om de sidste 2 ugers indefrosne feriepenge. Vi har bestemt, at de hver en krone skal ud og på bådopsparingen.

Jeg er så tilfreds med min og vores indsats. Det er som at betræde helt nye stier. 

Jeg har fundet penge til begge børns konfirmationer samt eventuelle efterskoleophold. Vi havde overskuddet på budgettet. Desuden skal deres børnepenge, når de overgår til månedsbetaling bruges noget af beløbet til yderligere opsparing. Så er jeg den bekymring lettere. Omkring ens økonomi handler det mange gange om at være velforberedt og have en langsigtet plan. Altså spare sammen over flest mulige år, hvad enten det er konfirmation, bryllup, nyt køkken, rejser, svendegilder med videre. Så bliver det meget mere overskueligt og samtidig føler man, at man gør en indsats hver måned og har styr på det!

Det der overraskede mig mest ved vores budgetgennemgang var stigning på forsikringer. Det er altså vildt nok. 1,5 % for at være nøjagtig. Jeg har fået dem gennemgået, og jeg tror, at jeg sletter rejseforsikringen pr. ¼-2021 for at spare de penge. Vi skal alligevel nok ikke ud at rejse udenlands i 2021. 

Vi har i år også haft det bedste januar – økonomi nogensinde. Ingen overtræk. Ingen med røven i vandskorpen. Bare en normal måned med normal og rolig økonomi. Og ikke mindst PENGE TIL HELE MÅNEDEN.

Jeg må også konkludere, at det batter at skrive månedsbudget i hånden, da det også giver overblik og holder en på sporet. 

Vi er også blevet gode til at fordele børnepenge, når de kommer ofte også til ferieopsparing, hvilket hjælper en stor del til at gøre ferierne til en realitet. Samtidig også til at købe tøj og andet gear til drengene, når de mangler. Dertil siges, at vores børn heller aldrig har været rigere både i opsparinger samt på deres junior kontoer. De har også afspejlet sig i os og fået meget større indsigt i penge. 

I januar har vi brugt for mange penge på junk. Det må vi skrue ned for i februar, hvor jeg også gerne vil have tid og råderum til at tage drengene med i sommerhus i nogle dage på Sjælland. 

Jeg vil slutte af med at sige, at i 2021 begyndte vi også i en ny omgang parterapi. Ikke fordi vi var bragende uvenner. Nærmere et familietjek og en afpudsning af mønstre samt en værdiafklaring. Vi har fortsat samtaler hver måned. Vi har blandt andet drøftet hussituationen. Jeg føler mig stresset af at være husejer. Alle de ting man skal for at opretholde ens værdi i mursten. Vores nedlagte landbrug er skønt. Men stort! Godt men stort!

Vi har nu aftalt i fællesskab, at når Markus er flyttet hjemmefra sælger vi huset og flytter i lejlighed. Måske før alt efter børnenes ønsker, vores ønsker og bådplads. Jeg lavede i den forbindelse en beregning på den lejlighed, som vi ønsker at leje. Der er kun 35 kr i forskel på den største type lejlighed, hvor vi kan bo alle 4. Igen en langsigtet plan. Nu kender jeg beregningen. Fakta og klare tal på bordet. Vi behøves ikke at skændes om tallene og gisne om fremtiden – det er for dyrt, kan vi nu det, det tror jeg ikke, eller måske vi kan… Nu ved vi det! 

Melder klar til februar med fortsat hjemmeskole, delvist hjemmearbejde og hjemme-sejlerskole.

Gode råd og erfaringer:

  • Gennemgå hele dit budget og brug budgettet som rettesnor for hele din økonomi og tag det punkt for punkt. Hver nysgerrig og find nye løsninger og muligheder løbende.
  • Omkring ens økonomi handler det mange gange om at være velforberedt og have en langsigtet plan. Altså spare sammen over flest mulige år, hvad enten det er konfirmation, bryllup, nyt køkken, rejser, svendegilder med videre. Så bliver det meget mere overskueligt og samtidig føler man, at man gør en indsats hver måned og har styr på det!
  • Brug løbende notes på din mobil og skriv ned, hvad du skal huske at ændre og holde øje med i din økonomi. Så får du fulgt op på tingene løbende og lader det ikke sejle. 
  • Jeg må også konkludere, at det batter at skrive månedsbudget i hånden, da det også giver overblik og holder en på sporet.
DEL PÅ FACEBOOK
DEL PÅ TWITTER